Исцеляющая сила молитвы

О целительных свойствах молитвы в народе издревле ходят легенды. Рассказывают, как мать «вымолила» жизнь сыну, или тяжело больной отец выздоровел, взывая к Всевышнему, ради того чтобы «поднять» своих маленьких детей… Подобных чудесных случаев исцеления, известных с незапамятных времен, не счесть. Неудивительно, что ученые всегда пытались понять смысл этих феноменальных явлений с научной точки зрения.

Молитвы избавляют от депрессии и страха

В 1999 году врачи Института сердечных болезней (США), наблюдая за 990 пациентами, проходившими курс лечения после перенесенного инфаркта миокарда, провели любопытный эксперимент. Имена группы пациентов (450 человек) передали местной религиозной общине, которая обещала ежедневно молиться об их скорейшем выздоровлении (больные ничего об этом не знали). Проведенное спустя четыре недели обследование показало: у пациентов, получавших «мощную духовную поддержку», было на 15% меньше осложнений, чем у тех, кто получал только медикаментозную терапию.
Другая группа американских медиков проанализировала результаты 42 независимых исследований, учитывавших продолжительность жизни более 125 тыс. человек в сравнении с результатами опроса об их отношении к вере в Бога. Оказалось, что верующие в среднем живут дольше атеистов. Ученые объясняют это тем, что, во-первых, подавляющее их большинство не употребляют табака, алкоголя и наркотиков; во-вторых, у них обычно больше социальных контактов, они регулярно посещают храм и общаются с собратьями, имеют устойчивые семьи. Но самое главное – вера в Бога, постоянные молитвы дают людям положительные эмоции, избавляют от депрессии и страхов.

Что чувствует человек во время молитвы?

Не остались в стороне от этой темы и российские исследователи. В 2000 году петербургские ученые лаборатории нейро- и психофизиологии Санкт-Петербургского НИИ психоневрологии имени В.М. Бехтерева профессор В.Б. Слезин и кандидат медицинских наук И.Я. Рыбина изучали состояние человека во время молитвы. Для этого пригласили семерых воспитанников и слушателей Духовной семинарии и записали электроэнцефалограммы (ЭЭГ) их мозга, когда гости сначала читали стихи, а затем молились.
Результаты оказались удивительными. У молящихся священников наблюдалось постепенное урежение ритма биотоков мозга, наконец, остались только медленные дельта-ритмы (с частотой 2–3 Гц). Такое состояние сознания у взрослого человека бывает лишь во время так называемого «медленного» сна, а в период бодрствования – лишь у младенцев до двух месяцев. Картина ЭЭГ наиболее усердно молившегося воспитанника Духовной академии показывала полное отключение коры мозга, хотя он был в сознании! Помолившись, будущий священник сказал спокойно: «Ну ладно, хватит…», и ритм электрических импульсов его коры головного мозга вернулся к обычным альфа- (8–12 Гц) и бета-ритмам (13–30 Гц).
Состояние, возникающее у человека во время молитвы, ученые назвали «четвертым функциональным состоянием мозга», или «молитвенным бодрствованием» (до этого науке были известны лишь три состояния мозга: бодрствование, быстрый и медленный сон). При нем кора головного мозга отключена, и восприятие информации человеком происходит напрямую, минуя мыслительные процессы и анализ. По мнению Валерия Слезина, четвертое состояние мозга столь же необходимо человеку, как и три остальные. Отсутствие одного из них нарушает гармоническое развитие человека, приводит к болезням и деградации.
Но каким же образом молитва излечивает от недугов и способствует увеличению продолжительности жизни человека? По предположению ученых, молитва как бы отключает кору мозга и позволяет человеку на время освободиться от земных забот. Кроме того, когда человек верит в помощь Бога, он гонит от себя страх, оказывающий едва ли не самое пагубное воздействие на здоровье. Он ощущает, что мир бренен, временен, познает истинные ценности и приходит к гармонии с Богом. Через молитву выздоравливают даже больные раком в неоперабельной стадии (такие факты известны науке). Четвертое состояние мозга – это путь к внутренней гармонии.

Интересно, что священники весьма скептические относятся к любым теоретическим исследованиям в этой области, считая, что по-настоящему верующим людям научные доказательства силы молитв и существования Бога не нужны.

Каким святым молятся об исцелении?

Церковь учит, что болезнь – это посещение Божие, напоминание о том, что пора вернуться в Отчий дом, к Небесному отцу. Бывает и так, что болезнью Он оберегает, предохраняет нас от беды еще большей, чем временный недуг.
От любых болезней можно помолиться, взывая о помощи к Господу Богу Иисусу Христу, Пресвятой Богородице. Но есть и особые святые, кому молятся о здоровье и избавлении от недугов. Например, Святой Пантелеймон – великомученик и целитель, помогающий больным и убогим.

Молитвы Святому Пантелеймону

Издавна молитва этому святому считается верным залогом исцеления. Существует несколько вариантов молитвы.

«Святый великомучениче и целителю Пантелеимоне, Бога милостиваго подражателю! Призри благосердием и услыши нас, грешных (имена), пред святою твоею иконою усердне молящихся. Испроси нам у Господа Бога, Ему же со ангелы предстоиши на небеси, оставление грехов и прегрешений наших. Исцели болезни душевныя же и телесныя рабов Божиих (имена), ныне поминаемых, зде предстоящих и всех христиан православных, к твоему заступлению притекающих. Се бо мы, по грехом нашим люте одержимы есмы многими недуги и не имамы помощи и утешения, к тебе же прибегаем, яко дадеся ти благодать молитися за ны и целити всяк недуг и всяку болезнь. Даруй убо всем нам (имена) святыми молитвами твоими здравие и благомощие души и тела, преспеяние веры и благочестия и вся к житию временному и ко спасению потребная. Яко да, сподобившеся тобою великих и богатых милостей, прославим тя и Подателя всех благ, дивнаго во святых, Бога нашего, Отца и Сына и Святаго Духа. Аминь.

***

«О, великий угоднине Христов, страстотерпче и врачу многомилостивый Пантелеймоне! Умилосердися надо мною, грешным рабом, услыши стенание и вопль мой, умилостиви небесного, Верховного Врача душ и телес наших, Христа Бога нашего, да дарует ми исцеление от недуга, мя, гнетущего.
Приими недостойное моление грешнейшаго паче всех человек. Посети мя благодатным посещением. Не возгнушайся греховных язв моих, помажи их елеем милости и исцели мя; да здрав сын душею и телом, остаток дней моих, благодатию Божию, возмогу провести в покаянии и угождении Богу и сподоблюся восприяти благий конец жития моего.
Ей, угодниче Божий! Умоли Христа Бога, да предстательством твоим дарует здравие телу моему и спасение души моей. Аминь.»

***

«Святый великомучениче, целителю и чудотворче Пантелеимоне, всеизрядный угодниче Божий и молитвенниче присный христиан православных! Достойно наречен еси Пантелеимоном, еже есть всемилостивый, яко, прияв от Бога благодать молитися за ны и болезни целити, ты богатно подаеши всем, к тебе притекающим, различная исцеления и вся к жизни временней и ко спасению потребная: сего ради и мы недостойнии, сподобившеся твоея милости, паки пред святою твоею иконою прибегаем к тебе, и прославляюще тя, яко искренняго угодника Божия, нашего же вернаго молитвенника и исцелителя, усердне благодарим тя и подателя всех благ Господа Бога нашего о великих благодеяниих, от Него тобою нам бывших. Приими убо милостивно малое сие молитвенное благодарение наше, зане не имамы ино что по достоянию воздати тебе, и прочее время живота нашего не лиши нас, немощных и грешных, твоея помощи и молитвеннаго ходатайства у Господа Бога нашего, Емуже подобает всякая слава, благодарение и поклонение, Отцу и Сыну и Святому духу, ныне и присно и во веки веков. Аминь.»

Священномученику Ермолаю, наставнику целителя Пантелеимона

Этому святому также была дана благодать исцелять от недугов.
«Мученик Твой, Господи Ермолае, во страдании своем венец прият нетленный от Тебе Бога нашего имеяй бо крепость Твою, мучителей низложи, сокруши и демонов немощныя дерзости того молитвами спаси души наши.»

Молитва болящего (составлена Преподобным Гавриилом Седмиезерским)

«Пресвятая Богородице Дево, жива сущая и по смерти спасающая, присно наследие Твое, услыши воздыхание души моей, призывающей Тебя на помощь! Сниди с небесе, приди и коснися ума и сердца моего, открой зрение души моея, да узрю Тя, Госпоже моя, и Сына Твоего, Создателя, Христа и Бога моего, и уразумею, что есть воля Его и чего лишаюся аз. Ей, Госпоже моя, потщися помощью Твоею и моли Сына Твоего, да присетит мя благодатию Своею, да узами любви Его прикованный у ног Его пребуду вовеки, аще в ранах и болезни, аще недугующий и расслабленный телом, но у ног Его. К Тебе взываю, Господи Иисусе! Ты моя сладость, жизнь, здравие, радость паче мира сего радости, весь состав жизни моея. Ты ecи свет паче всякого света. Вижу недвижное от болезни тело мое, чувствую расслабление всех членов моих, боли в костях моих. Но, о свете мой, как услаждают меня лучи света Твоего, падающие на раны мои! Согретый теплотою их, забываю все и у ног Твоих слезами моими омываю грехи мои, возвышаюся, светлеюся. Сие едино прошу у Тебя, Иисусе мой, — не отврати лица Твоего от меня, дай мне вечно у ног Твоих радостно оплакивать грехи мои, ибо при виде Тебя, Господи, покаяние и слезы для меня усладительнее радостей всего мира. О свете, радость моя, сладость моя, Иисусе! Не отрини же меня от ног Твоих, Иисусе мой, но по молитве моей со мной присно буди, да живя Тобою, славлю Тя со Отцем и Духом вовеки. Молитвами Богородицы и всех святых Твоих услыши мя, Господи. Аминь.»

Молитва о болящих ко Господу

«Владыко, Вседержителю, Святый Царю, наказуяй и не умерщвляяй, утверждаяй низпадающыя и возводяй низверженныя, телесныя человеков скорби исправляяй, молимся Тебе, Боже наш, раба твоего (имярек), немоществующа посети милостию Твоею, прости ему всякое согрешение вольное и невольное. Ей, Господи, врачебную Твою силу с небесе низпосли, прикоснися телеси, угаси огневицу, укроти страсть и всякую немощь таящуюся, буди врач раба Твоего (имярек), воздвигни его от одра болезненнаго и от ложа озлобления цела и всесовершенна, даруй его Церкви Твоей благоугождающа и творяща волю Твою, Твое бо есть, еже миловати и спасати ны, Боже наш, и Тебе славу возсылаем, Отцу и Сыну и Святому Духу, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.»

Молитва об исцелении больного

«О Премилосердый Боже, Отче, Сыне и Святый Душе, в нераздельной Троице поклоняемый и славимый, призри благоутробно на раба Твоего (имярек), болезнею одержимаго; отпусти ему вся согрешения его; подай ему исцеление от болезни; возрати ему здравие и силы телесныя; подай ему долгоденственное и благоденственное житие, мирные Твои и примирные блага, чтобы он вместе с нами приносил благодарные мольбы Тебе, Всещедрому Богу и Создателю моему. Пресвятая Богородица, всесильным заступлением Твоим помоги мне умолить Сына Твоего, Бога моего, об исцелении раба Божия (имярек). Все святые и ангелы Господни, молите Бога о больном рабе Его (имярек). Аминь.»

Молитвы Божией Матери пред Ее иконою «Всех скорбящих радость»

На этой иконе есть такая надпись: «Нагим одеяние, больным исцеление». Икона прославилась в 1688 году, а в 1890–1891 гг. от нее было дивное чудо исцеления от трясения и паралича.

«Надеждо ненадежных, Сило безпомощных, пристанище обуреваемых, Покрове напаствуемых, Заступление обидимых, Хлебоманно, услаждающа алчущих, Нектаре небеснаго упокоения жаждущих, Мати Преблагословеннаго Бога, Преблагословенная и Пренепорочная Дево! К Тебе единой прибегаю, к Твоему покрову вседушно преклоняю колена, Владычице. Не презри плача и слез, Утехо плачущих! Аще ужасает мя мое недостоинство и окаянство моих грехов, но уверяет мя цельбоносный сей образ, на немже благодать Твою и силу, яко неисчерпаемое море, вижду: слепых прозревших, скачущих хромых, странствующих аки под сению Твоего призрения матерне упокоенных и по всему прошению благоизобильствующих: на оных помилования образ взирая, прибегох, слеп сый душевныма очима и хром душевныма чувствы. О, Свете Незаходимый! Просвети и исправи мя: веси всякую мою скорбь, веси всякую беду: не презри моления моего, о Полезнодательнице! Не возгнушайся мене грешнаго, не презри мене сквернаго: вем, яко вся можеши, елика велиши, о добрая Надежда моя, Упование мое от сосцу матере моея. К Тебе привержен есмь от чрева матере моея, Тебе оставлен есмь: не остави мене, не отступи от мене ныне, и присно и во веки веков. Аминь.»

***

«Царице моя преблагая, Надеждо моя, Богородице, Приятелище сирым и странным Предстательнице! скорбящим Радосте, обидимым Покровительнице! Зриши мою беду, зриши мою скорбь: помози ми яко немощну, окорми мя яко странна. Обиду мою веси, разреши ту, яко волиши: яко не имам иныя помощи разве Тебе, ни иныя Предстатель-ницы ни благия Утешительницы токмо Тебе, о Богомати, яко да сохраниши мя и покрыеши во веки веков. Аминь.»

***

«О Всемилостивая Госпоже Дево, Владычице, Богородице! Услыши нас молящихся Тебе, и яви милость Твою на людях твоих; моли Сына Твоего избавитися нам от всякого зла, и сохрани град наш и всяку страну верных и люди, благочестно прибегающия и призывающия имя Твое святое, от всякия напасти, губительства, глада, труса, потопа, огня, меча, нашествия иноплеменников и междуусобныя брани, от всякия болезни, и всякого обстояния, да ни ранами, ни прошением, ни мором, ни всяким праведным гневом Божиим умаятся раби Твои; но соблюдай и спасай милостию Своею, Госпоже за ны молящися, и полезныя прошения нам даруй; облегчи, возстави и помилуй, премилостивая Владычице, Богородице, препетая, во всякой беде и нужде сущия; помяни рабы Твоя и не презри слез и воздыханий наших, и обнови нас благодатию Своея милости, да со благодарением утешаемся, обретше Тя Помощницу. Умилосердися, Госпоже пречистая, на немощныя люди Твоя, надежда наша: разсеянныя собери, заблудшия на путь настави, отпадшия от благочестивыя отеческия веры паки возврати, старость поддержи, юные накажи, младенцы воспитай и прослави славящия Тя, изряднее же Церковь Сына Твоего соблюди и сохрани в долготу дней. Ты бо еси, Госпоже, слава небесных и упование земных. Ты наша Надежда и Заступница всех притекающих к Тебе и Твоея святыя помощи просящих: Ты Молебница наша теплая к Сыну Твоему и Богу нашему; Твоя Матерняя молитва много может на умоление Владыки, и Твоим предстателъст-вом ко престолу благодати  пресвятых и  животворящих Его тайн приступати дерзнем, аще и недостойныя. Тем же святый образ Твой и рукой держимаго Вседержителя, видяще на иконе, радуемся грешныя, со умилением припадающие и любовию сей целуем, чающе, Госпоже, Твоими святыми молитвами дойти небесныя, бесконечныя жизни и непостыдно стати в день судный одесную Сына Твоего Бога нашего, славяще Его купно со безначальным Отцем, Пресвятым, благим и животворящим Духом во веки веков. Аминь.»

Преподобному Сампсону, священнику и целителю, странноприимцу

«О теплый молитвинниче, благостный отче, преподобне Сампсоне! Моли Бога о мне, грешнем, и низпосли от Всеблагаго Владыки помощь ми и избавление, привременна бо есть жизнь моя и исполнена труда, скорбей и болезней. Укрепи сердце мое, да возмогу понести тяготу мою, и не попусти, да превозмогут искушения многая моя малыя силы, но споспешествуй мне заступлением твоим и посреде обстояний и бед управи путь мой в Царство Небесное, да славлю п росла вльшагося в тебе Господа во веки. Аминь.»

Преподобному Пимену Многоболезненному Печерскому

«О священная главо, преподобне отче, преблаженне авво Пимене, не забуди убогих твоих до конца, но поминай нас всегда во святых и благоприятных молитвах к Богу: помяни стадо твое, еже сам упасл еси, и не забуди посещати чад твоих моли за ны, отче священный, за дети твоя духовныя, яко имеяй дерзновение к Небесному Царю: не премолчи за ны ко Господу, и не презри нас, верою и любовию чтущих тя: поминай нас недостойных у Престола Вседержителева, и не престай моляся о нас ко Христу Богу, ибо дана тебе бысть благодать за ны молитися. Не мним бо тя суща мертва: аще бо телом и преставился еси от нас, но и по смерти жив сый пребываеши, не отступай от нас духом, сохраняя нас от стрел вражиих и всякия прелести бесовския и козней диавольских, пастырю наш добрый аще бо и мощей твоих рака пред очима нашима видима есть всегда, но святая твоя душа со ангельскими воинствы, со безплотными лики, с небесными силами, у престола Вседержителева предстоящи, достойно веселится, ведуще убо тя воистину и по смерти жива суща, тебе припадаем и тебе молимся: молися о нас Всесильному Богу, о пользе душ наших, и испроси нам время на покаяние, да невозбранно прейдем от земли на небо, от мытарств же горьких, бесов воздушных князей и от вечныя муки да избавимся, и Небеснаго Царствия наследницы да будем со всеми праведными, от века угодившими Господу нашему Иисусу Христу: Ему же подобает всякая слава, честь и поклонение, со Безначальным Его Отцем, и с Пресвятым и Благим и Животворящим Его Духом, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.»

Святителю Николаю Чудотворцу

Основание для веры в него не только православных, но и язычников и магометан кроется в бесчисленных его чудесах, явленных при жизни и особенно после смерти этого святого.
«О, всеблагий отче Николае, пастырю и учителю всех верою притекающих к твоему заступлению и теплою молитвою тебе призывающих! Скоро потщися и избави Христово стадо от волков, губящих е; и всякую страну христианскую огради и сохрани святыми твоими молитвами, от мирскаго мятежа, труса, нашествия иноплеменников и междоусобныя брани, от глада, потопа, огня и напрасныя смерти; и якоже помиловал еси триех мужей в темнице сидящих и избавил еси их царева гнева и посечения мечнаго, тако помилуй и мене, умом, словом и делом во тьме грехов суща, избави мя гнева Божия и вечныя казни, яко да твоим ходатайством и помощию. Своим же милосердием и благодатию Христос Бог тихое и безгрешное житие даст ми пожити в веце сем и избавит мя шуияго стояния, сподовит же деснаго со всеми святыми. Аминь.»

Великомученице Варваре (она спасает от тяжких болезней)

«Святая славная и всехвальная великомученице Варваро! Собраннии днесь в храме твоем Божественном люди, раце мощей твоих поклоняющийся и любовию целующии, страдания же твоя муче-ническая, и в них самого Страстоположника Христа, давшаго тебе не точию еже в Него веровати, но и еже по Нем страдати, похвалами ублажающе, молим тя, известная желания нашего ходатаице: моли с нами и о нас, умоляемаго от Своего благоутробия Бога, да милостивно услышит нас, просящих Его благостыню, и не отставит от нас вся ко спасению и житию нужная прошения, и дарует христианскую кончину животу нашему — безболезненну, непостыдну, мирну, Божественных Тайн причастну, и всем, на всяком месте, во всякой скорби и обстоянии требующим Его человеколюбия и помощи, великую Свою подаст милость, да благодатию Божиею и твоим теплым предстательством, душею и телом всегда здрави пребывающе, славим дивнаго во святых Своих Бога Израилева, не удаляющаго помощи Своея от нас всегда, ныне и присно, и во веки веков. Аминь.»
www.prosto-zdorovie.ru

***

Другие статьи на эту тему:

Киево-Печерская Лавра: с ожиданием новых чудес

Загадка Крещенской воды

Чудесные исцеления

Мудрые мудры

 

Один комментарий на “Исцеляющая сила молитвы”

Оставить комментарий